Eric Corton vraagt ruimte voor zorgzaamheid

10 oktober 2024

Eric Corton (55) is acteur, auteur en radio-dj. Hij kan veel en wil veel, waaronder hulp bieden in de ouderenzorg. Als mantelzorger voor zijn vader ervoer hij wat zorg kan betekenen in een mensenleven, vooral in het ‘laatste traject’. Naast alles wat Eric Corton al doet wil hij zich ook letterlijk nuttig maken in de ouderenzorg en is daarom gaan werken in een verpleeghuis.

Wandelen, welzijnsactiviteiten, mensen wassen; het is een greep uit de werkzaamheden die Eric Corton doet, omdat hij de ouderenzorg dolgraag wil helpen nu er personeelskrapte heerst. Eric kent Familienet en waardeert het. Om die reden was hij bereid met ons te filosoferen over de ouderenzorg in Nederland.

Levensgeluk
Over de ‘missie’ van de ouderenzorg zegt hij: “De hoogste missie van goede ouderenzorg is wat mij betreft te proberen het laatste deel van een mensenleven met waardigheid, respect en vooral veel liefde te omgeven.” Eric vindt dat het welzijn van ouderen de sleutel is naar levensgeluk: “Ik denk dat de ouderenzorg zich in de breedte met zowel verantwoorde verpleging als ‘levensgeluk’ bezighoudt. Waar ik werkzaam ben in ieder geval wel. Bij ons is naast goede verpleging het comfort van leven en het eigen tempo/ritme van de bewoners erg belangrijk en dat vind ik prettig. Daardoor heb ik tijd voor mensen en is er heel persoonlijk contact.”

Lachen en huilen
Over zijn contact met mensen met dementie zegt hij: “Ik kan met geduld en daadwerkelijke interesse een hoop voor mensen betekenen volgens mij. Soms is het bij bewoners niet helemaal duidelijk wat ze willen of wat hen bezighoudt omdat ze zich niet makkelijk meer verbaal kunnen uiten. Dan is het aan mij om te zoeken naar een manier om toch te communiceren en een gevoel van veiligheid te geven. Soms is dat in stilte. Soms hebben we hele abstracte gesprekken waarin gelachen en gehuild wordt. Heel bijzondere momenten.”

Familienet
Volgens Eric kan Familienet een bijdrage leveren aan de betrokkenheid van familie bij de zorg. Personeel heeft met Familienet de mogelijkheid om te laten zien hoe de dagen eruit zien: “Ik heb door de alzheimer en het verpleeghuistraject van mijn eigen vader ervaren hoe belangrijk het is om goed contact te hebben met degene die jouw geliefde, vader, moeder of andere dierbare verzorgt. Dat kan natuurlijk ook door persoonlijk contact bij bezoek. Ik probeer de familie zich thuis te laten voelen. Ik ben eerlijk over hoe het met hun dierbare gaat en dat wordt gewaardeerd. Familienet houdt familie op een mooie en ook visuele manier op de hoogte van wat er met hun dierbare is ondernomen. Als er een uitstapje is gedaan, een wandeling is gemaakt of een activiteit is geweest, plaatsen onze welzijnsassistenten altijd een mooi verhaaltje met foto’s. Dat is fijn om te zien en wordt enorm gewaardeerd.”

Stopwatch
Eric Corton denkt veel na over de toekomst van de ouderenzorg. Hij zegt dat personeelskrapte kan worden verminderd als het beroep interessanter wordt gemaakt: “Buiten het feit dat er financieel een prikkel zou moeten zijn, denk ik dat het werk ook weer interessanter wordt als er tijd is. Tijd om met mensen door te brengen. Tijd om de zorg te verlenen zonder stopwatch. Verlaging van de werk- en regeldruk. Dat zijn belangrijke dingen.”

Instappen in de zorg
Volgens de zorgzame radio-dj is het belangrijk om nu al na te denken over je eigen toekomst als zorgvrager: “Ik denk dat het belangrijk is dat we beseffen dat het om onszelf gaat. Ik ben nu 55 en hoop nog een tijdje mee te gaan maar voor hetzelfde geld loop ik morgen tegen iets aan en heb ik 24 uurs-zorg nodig. Ik word ouder en dat gaat me soms veel te snel, haha…Dus voor ik het weet zou ik weleens hulp nodig kunnen hebben. Het gaat om iedereen. Je kunt wat mij betreft niet in het ‘nu’ leven en daar niet over nadenken. De toekomst is gisteren al begonnen namelijk. Het zou mooi zijn als mensen zich er weer voor zouden willen inzetten. Misschien vrijwillig door eens per week of per twee weken een stukje te wandelen of koffie te drinken. Misschien ook betaald en met een opleiding die toegesneden is op welke taken er van je verwacht worden. Zodat er voor iedereen ergens een instapniveau is. Maatwerk heet dat geloof ik. Dat zou mooi zijn.”

Familienet nieuwsbrief

Inspirerende verhalen uit de praktijk, berichten over mooie nieuwe functies, handige tips en meer. Wil je 6 keer per jaar onze Familienet nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in!

"*" geeft vereiste velden aan