Een simpel idee, geboren uit eigen behoefte: dat is Familienet in het heel kort. Al in 2005, toen internet nog helemaal geen gemeengoed was, kwam de eerste versie van Familienet online. Een heel klein stukje op het wereld wijde web, speciaal ingericht voor Frieda met de mogelijkheid om berichten uit te wisselen, foto’s te delen en een gezamenlijke agenda bij te houden. Op initiatief van haar zoons Maarten en Hein zodat iedereen goed op de hoogte was en kon blijven. Zij schreven daarmee, letterlijk en figuurlijk, geschiedenis.
Moeder Frieda dementeerde en woonde nog niet zo heel lang in een verpleeghuis toen haar kinderen merkten dat ze informatie misten. Ze probeerden zo vaak mogelijk langs te gaan, maar er bleven toch gaten vallen in hun collectieve geheugen als het ging om wat Frieda meemaakte, hoe haar dagen verliepen, welke activiteiten er plaatsvonden. Onmogelijk bij te benen en met de noodzakelijke precisie over te brengen. Zonde, vonden de kinderen. En onnodig, bleek.
Met dat kleine stukje wereld wijde web dat de twee broers vanuit eigen behoefte maakten, kwam een nieuw communicatiemiddel tot stand met Frieda als hoofdrolspeelster en belangrijke bijrollen voor de kinderen, maar ook de medewerkers van de zorginstelling waar Frieda verbleef. Die drie-eenheid is ook nog steeds de belangrijkste succesfactor bij het Familienet van vandaag. Net als de basisfunctionaliteit, trouwens. Want die is ten opzichte van die eerste versie nauwelijks aangepast.
Familienet 1.0 had één doel: communicatie rondom Frieda. Vanuit de zorginstelling, vanuit de kinderen en vooral: met elkaar. Simpele vragen, korte opmerkingen, snel en goed informatie delen. Want, dat bleek als snel, kwam het welzijn van Frieda ten goede. Iedereen was op de hoogte en de zorginstelling kon de familie ook makkelijk activeren om bij te dragen waar nodig. Het maakte een moeilijke periode van heel langzaam afscheid nemen zonder dat te willen, draaglijk. Familienet 1.0 zorgde voor een veel grotere betrokkenheid van iedereen.
Familienet 2.0 doet dat nog steeds. En beter dan de allereerste versie. Het was dan ook meer toeval dan strategie dat de toenmalige website overeind bleef toen Frieda uiteindelijk overleed. De zorginstelling waar Frieda verbleef was enthousiast geworden. Net als familie van andere bewoners. Het kleine stukje internet, afgesloten van de buitenwereld, alleen toegankelijk voor betrokkenen en ontzettend makkelijk in gebruik was populair geworden in het klein. En wat in het klein kan, kan ook in het groot.
Meer dan tien jaar werkten de broers aan de huidige versie. In eerste instantie bleek de zorginstelling van Frieda visionair, maar iets té visionair. Zij gebruikten het graag, maar de rest van Nederland was nog wat huiverig. Want: was het wel veilig, hadden ze er wel tijd voor, zat er wel iemand op te wachten? Ja, ja en ja, blijkt nu.
Want van de bezwaren van toen is nu weinig meer over. Familienet werd doorontwikkeld, de maatschappij ontwikkelde tegelijkertijd ook. Zorginstellingen omarmen nu juist het simpele, maar effectieve concept van Familienet. Technisch is alles zo ingericht dat veiligheid en privacy op alle gebieden geborgd zijn. En: het zorglandschap is van karakter veranderd. Participatie van familie is juíst gewenst. En noodzakelijk. Familienet maakt dat makkelijker. En, niet onbelangrijk: leuker.
Een onderneming uit het hart dus. En dat blijkt uit alles. Een klein en hecht team waarin meerdere familieleden zitting hebben. Geen harde acquisitie, maar juist vriendelijke en toegankelijke communicatie. Een laagdrempelig prijsmodel. En vooral; veel liefde voor het product.
Zoals gezegd: de allereerste functies zijn overeind gebleven. En eigenlijk ook niet uitgebreid. Snelle en vriendelijke communicatie, direct op de hoogte, perfect kunnen delen: dat is de essentie en dat blijft het. In ons huidige internetlandschap een unicum, eigenlijk. Geen eindeloze, moderne, nieuwe snufjes. Nee: zorgen dat wat er staat steeds een beetje beter wordt. Zodat familie en zorgverleners dichter bij elkaar komen en Familienet de rode draad kan worden waarlangs zorg wordt georganiseerd. Met persoonlijke aandacht, met oog voor en oren naar wat écht belangrijk is. Dat blijft de kern.
De ambitie van het team van Familienet is dan ook niet om het aanbod aan diensten verder uit te breiden. Tenminste: dan moet het wel écht iets relevants toevoegen zoals het Levensboek waarbij familieleden een tijdlijn kunnen maken in beeld en woord. Maar de echte ambitie ligt bij het nog breder beschikbaar maken van Familienet: zoveel mogelijk families de mogelijkheid geven betrokken te zijn en te blijven bij hun familielid. Als veilige, verbindende factor tussen familie en zorginstelling.
De eerste aanvragen vanuit het buitenland zijn inmiddels binnen. Spannend, want nog niet elk land kent de participatiecultuur zoals wij die ons eigen hebben gemaakt in Nederland. Toch wagen ze de stap. Familienet kan overal en voor iedereen van betekenis zijn. Dus ook niet alleen in zorginstellingen voor ouderen. Ook andere instellingen die langdurig zorg verlenen, bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, gebruiken Familienet.
Mogelijkheden te over dus en daar werken ze vanuit hun thuisbasis in Groningen dan ook elke dag hard en vol passie aan. Nu, maar ook morgen en overmorgen. Naar eigen zeggen het mooiste werk dat ze kunnen bedenken.
En met nog steeds een speciale hoofdrol voor Frieda: zij is prominent aanwezig als Familieneticoon.